تحلیل و آنالیز وب سایت | بررسی وضعیت سئو سایت
یکی از عوامل موفقیت در سئو تحلیل و آنالیز وب سایت به طور مرتب و مداوم است. اینکار باعث جلوگیری از بروز مشکلات احتمالی در سایت شما میشود. در این مطلب نحوه آنالیز کامل سایت و شناسایی موضوعاتی که میتوانند در روند عملکرد سایت مشکل ایجاد کنند را بررسی کرده ام. همچنین برخی از بهترین ابزاهای مانیتورینگ وب سایت را هم معرفی کرده ام.
تحلیل و آنالیز وب سایت
مانیتورینگ و بررسی وضعیت سایت حیاتی است. اگر تغییری در وب سایت خود ایجاد کردهاید مانند تولید محتوای جدید یا تغییرات فنی گسترده حتما آن را بررسی و پیگیری کنید. هفت فاکتور مهم در هنگام بررسی وضعیت سایت عبارتند از:
۱) آپتایم سایت (Site Uptime)
عبارت Site Uptime بیانگر مدت زمان در دسترس بودن سایت است. از کار افتادن سایت میتواند مشکلات زیادی بوجود بیاورد، مانند:
- کم شدن درآمد
- از دست رفتن اعتبار کسب و کار
- سیگنالهای منفی به موتورهای جستجو
- تاثیر منفی در سئو سایت
چرا وبسایتها از دسترس خارج میشوند؟
دلایل زیادی وجود دارد که باعث میشود سایت ها از دسترس خارج شوند. با این حال باید بلافاصله مشکل شناسایی و رفع شود تا سایت دوباره برای کاربران قابل دسترس باشد. برخی از این عوامل عبارتند از:
- افزایش ناگهانی ترافیک وبسایت
- تعمیرات دورهای
- حمله هکرها
- مشکلات دیتا سنتر
۳ ابزار مانیتورینگ وب سایت
برای مانیتور وب سایت ها و سرور های خود از ابزارهای زیر استفاده کنید.
ابزار آپتایم هاست Uptime Robot
برای بررسی وضعیت سایت از نظر آپتایم هاست از ابزار Uptime Robot استفاده کنید. این ابزار هر بار که سایت از دسترس خارج میشود یا به اصطلاح داون (down) میشود، به شما ایمیل میزند.

این ابزار هر ۵ دقیقه وب سایت شما را مانیتور کرده و بر اساس پاسخ از هدر های وب سایت، اگر سایت شما داون باشد به شما ایمیلی ارسال میکند. طرح رایگان این ابزار شامل ۵۰ مانیتور در فواصل ۵ دقیقه ای و ۲ ماه ارائه گزارشهای مربوط است. طرح های پولی و پیشرفته آن شامل فواصل نظارت ۱ دقیقهای، ارسال پیامک و غیره میشود.
ابزار HOST-TRACKER
دیگر ابزار مانیتورینگ وبسایت HOST-TRACKER است. این ابزار یک پکیج رایگان شامل ویژگیهای محدودی دارد که بیشتر قابلیتهای پیشرفته را حذف میکند. درکنار آن هم یک پیکیج ۳۰ روزه رایگان دارد. پکیج پولی آن در مقایسه با نسخه رایگان شامل ویژگیهایی مانند گزارشهای روزانه، نظارت بر پایگاه داده، SSL و غیره میشود.
ابزار Pingdom
با استفاده از ابزار Pingdom کاربران میتوانید اطلاعاتی در مورد میزان در دسترس بودن و عملکرد وب سایت خود کسب کنید. بعلاوه این ابزار سرعت صفحه را نیز مانیتور میکند. بنابراین نه تنها میتوانید بر زمان فعالیت نظارت کنید، بلکه میتوانید بر عواملی که به طور ناگهانی وب سایت شما را کند میکنند نیز نظارت کنید.
متاسفانه این ابزار طرح رایگان ندارند، اما قیمت آن از ۱۰ دلار در ماه شروع میشود که با توجه به ویژگیهای منحصر به فرد آن ارزش سرمایهگذاری را دارد.
۲) مکان سرور
یکی از فاکتورهای مهم در تحلیل و آنالیز وب سایت مکان سرور است. به منظور شناسایی و بررسی مکان جغرافیایی سرور یک دامنه میتوان از ابزارهای زیر استفاده کرد:
ابزار مانیتورینگ وب سایت Site24x7
ابزار Site24x7 سرویس مانیتورینگ وب سایت را به صورت رایگان و پولی ارائه میدهد. این ابزار محصول شرکت Zoho است که به تیمهای توسعه و عملیات کمک میکند تا بر زمان آپتایم و عملکرد نظارت کنند. خدمات مانیتورینگ آن شامل وب سایت ها، سرورهای مجازی و داخلی، دستگاه های شبکه، برنامه ها و موارد دیگر میشود.
ابزار دارای یک طرح رایگان است که شامل نظارت بر ۱۰ وب سایت یا سرور است. طرح پولی آن از ۹ دلار در ماه شروع میشود که شامل نظارت بر ۱۰ وب سایت، ۸ محل تست و ۵۰ اعتبار برای هشدار است.
ابزار iplocation.net
آدرس عمومی IPv4 یا IPv6 و مکان خود را بررسی کنید. مکان جغرافیایی آدرس IP خود شامل عرض جغرافیایی، طول جغرافیایی، شهر، منطقه و کشور پیدا کنید.
۳) متا دسکریپسن تکراری در سایت
در ابزار Screaming Frog پیدا کردن توضیحات متا تکراری در سایت بسیار آسان است.
پس از کراول شدن سایت، روی تب Meta Description کلیک کنید. همچنین می توانید با کلیک روی برگه Page Titles عنوانهای تکراری را بررسی کنید.
۴) ناوبری breadcrumb
بردکرامب چیست؟
ناوبری یا مسیریابی بردکرامب نوعی مسیریابی است که مکان یک کاربر در وبسایت را نشان میدهد.

اهمیت Breadcrumb چیست
Breadcrumbs در هر وب سایت خوبی وجود دارند. این ابزار ناوبری به ظاهر کم اهیمت نه تنها به بهبود تجربه کاربری بازدیدکنندگان سایت شما کمک میکند بلکه به گوگل هم کمک می کند تا ساختار سایت شما را بهتر بررسی کند.
۵) بهینه سازی برای موبایل
با معرفی الگوریتم Mobile First Index اولویت اول گوگل برای رتبه دهی به سایتها، نسخه موبایل و سپس نسخه دسکتاپ آنها است. بنابراین، اکنون بیش از هر زمان دیگری باید مطمئن شوید که سایت شما برای تلفن همراه بهینه سازی شده است.
با استفاده از از ابزار Mobile-Friendly Testing گوگل سایت خود را از نظر بهینه بودن برای موبایل بررسی کنید.

۶) کاربردپذیری Site Usability
قابلیت استفاده سایت یا کاربردپذیری site usability به ما میگوید که بازدیدکنندگان یا کاربران سایت چقدر وب سایت را موثر، کارآمد و رضایت بخش میدانند. کاربردپذیری به طور کلی به معنی سادگی سایت برای استفاده کاربران میباشد.
سرویس های تست کاربردپذیری وجود دارد که به شما کمک میکند بفهمید وقتی کاربران از سایت شما استفاده میکنند واقعاً چه عکس العملی اتفاق میافتد.
ابتدا از طریق سرویسی مانند UserTesting.com نحوه استفاده واقعی کاربران از سایت خود را بررسی کنید.
این سایت اطلاعات ارزشمندی را در اختیار شما قرار میدهد که میتوانید با آن نقاط ضعف سایت خود را شناسایی کنید.
هیت مپ Heatmaps نیز ابزارهای ارزشمندی هستند که به شما نشان میدهند کاربران بیشترین بر روی کدام قسمتهای سایت شما کلیک میکنند.
کاربران ممکن است بر روی نقاطی کلیک کنند که حتی فکرش را هم نمیکنید. یکی از بهترین ابزارهایی که قابلیت آزمایش نقشه حرارتی را فراهم میکند Crazy Egg است.
۷) بک لینک
دریافت بک لینک طبیعی و سالم بسیار مهم و ضروری است.
با این حال بک لینکهای اسپم در اینترنت امروز اجتناب ناپذیر هستند. نکته اصلی این است که مطمئن شوید آنها به فرایند لینک سازی شما آسیب نمیزنند.
اوضاع وقتی بدتر میشود که یک رقیب تصمیم میگیرد با سئو منفی و ایجاد بک لینکهای اسپم ارزش و اعتبار سایت شما را برای الگوریتم پنگوئن گوگل کاهش دهد.
الگوریتم پنگوئن گوگل چیست؟
الگوریتم پنگوئن گوگل (Google Penguin) در سال ۲۰۱۲ معرفی شد. این الگوریتم به مبارزه با سایتهایی میپرازد که سعی دارند با استفاده از روشهای غیر طبیعی مانند لینک سازی اسپم رتبه بالایی به دست بیاورند. سایتهایی که برای بهبود سئو خود بک لینک میخرند توسط این الگوریتم شناسایی شده و توسط گوگل جریمه میشوند.
پنگوئن یکی از مهم ترین الگوریتم های گوگل است، بنابراین بک لینکها باید به طور مداوم بررسی شوند و در صورت نیاز لینکهای مخرب حذف شوند.
ابزار Free Backlink Checker توسط Ahrefs
Ahrefs بعد از گوگل دومین خزنده یا کراولر فعال وب را دارد که شامل بهترین پایگاه داده بک لینک در صنعت سئو است.
هر صفحه ای که به صفحه هدف شما لینک داده را با جزئیات در بخش Backlinks report مشاهده کنید. از فیلترهای قدرتمند این ابزار برای آنالیز بیشتر استفاده کنید.